Bij loods 19 Craft en Strikje Art gebruiken we rest stukjes van glas in kunstwerken maar ook smelten in de magnetron.
Vaak krijg ik de vraag wat is nou glas en dan verbazing dat niet alles glas is.
Glas is een hard, doorzichtig materiaal, bereidt uit gesmolten zand, kalk en soda. Dit zijn de hoofdbestanddelen van glas. Daarbij komen nog dolomiet, aluinaarde en andere grondstoffen die nodig zijn om het uiteindelijke glas te kunnen produceren. In de grondstof zand zitten sporen van ijzeroxide (Fe2O3).
Glas is een natuurlijk, mineraal materiaal dat gefabriceerd wordt uit drie basisgrondstoffen die in de natuur aanwezig zijn: Siliciumoxide (SiO2), de basisgrondstof, afkomstig uit zand.
Glas is onbeperkt te hergebruiken en is bovendien een van de goedkoopste grondstoffen. De mogelijkheden van glas zijn daarmee eindeloos. Zelfs wanneer u glas naar de glasbak brengt, is het nog steeds te hergebruiken om er weer iets nieuws van te maken.
Rood glas bijvoorbeeld wordt gemaakt door goud aan het glas toe te voegen? Andere kleuren kunnen ook worden gemaakt door verschillende kleuren met elkaar te mengen zoals je dat ook kunt doen met verf.
Glas is doorzichtig omdat zijn elektronen het zichtbare licht niet ‘remmen’ – in tegenstelling tot veruit de meeste andere materialen. Licht bestaat uit deeltjes, fotonen, en wanneer die een materiaal raken, beïnvloeden ze de elektronen ervan.
Kristalglas is glas dat loodoxide of een ander metaloxide bevat. Hoe hoger het loodgehalte, hoe mooier het glas: het heeft meer schittering en meer glans. Volgens Europese normen mag een fabrikant glas loodkristal noemen als er minimaal 24 procent lood in zit.
In Nederland wordt veel glas in de glasbakken verzameld. Maar niet al het glas kan in de glasbak: hittebestendig glas zoals theeglazen en ovenschalen hebben een andere samenstelling, kristal is chemisch afval vanwege het lood erin
